bilsot - AMATEUR PHOTOGRAPHER - ...Λείπει μια Καρυάτιδα! Μα εμείς θα την φέρουμε πίσω!

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Η περιπετειώδης ιστορία...ενός ονόματος Νο 4

ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ  ΜΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΑΦΟΡΜΗ ΕΝΑΡΞΗΣ  ΤΟΥ  ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Οι διώξεις των σλαβόφωνων της Ελλάδας
Ο Λάζαρ Κολίσεφσκι, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Μακεδονίας
Μετά την συμφωνία της Βάρκιζας και την αντικατάσταση των ΕΑΜιτών θεσμών με τις νέες διοικητικές αρχές στην Μακεδονία, οι σλαβόφωνοι χωρικοί έγιναν αντικείμενο πολλαπλών διώξεων.
Γενικότερα το κλίμα στην Ελλάδα απέναντι σ'όλους τους σλαβόφωνους ήταν εχθρικό γιατί η συνεργασία μερίδας σλαβόφωνων κατά την διάρκεια της Κατοχής με τους Ιταλούς και τους Γερμανούς ήταν η αιτία των σκληρών διώξεων που υπέστη το σύνολο σχεδόν των σλαβοφώνων,(ανεξάρτητα αν όντως συνεργάστηκε ή όχι) απο παρακρατικές ομάδες Ελλήνων εθνικιστών που ήθελαν να εκδικηθούν στους σλαβόφωνους για τα δεινά που τους επιφύλαξαν  οι σκληρές συνθήκες της Κατοχής και οι επιδρομές των Ιταλών και των Γερμανών.
 Η ίδρυση και η δράση του ΝΟΦ
Ο Νίκος Ζαχαριάδης στο 2ο Συνέδριο του NOF.
Στις 25 και 26 Μαρτίου 1949, στην εκκλησία του χωριού Ψαράδες στις Πρέσπες συνήλθε το 2ο Συνέδριο του ΝΟΦ, στο οποίο πήραν μέρος 700 περίπου αντιπρόσωποι, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη.
Τον Απρίλιο του 1945 ιδρύθηκε η οργάνωση των "Μακεδόνων" της Ελλάδας με το όνομα Λαικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, το οποίο ουσιαστικά ήταν η συνέχεια του ΣΝΟΦ. Η βάση του ΝΟΦ αποτελούνταν απο σλαβόφωνους κομμουνιστές(πρώην μέλη του ΚΚΕ και του ΣΝΟΦ)που είχαν καταφύγει στην Γιουγκοσλαβία κυνηγημένοι απο τον ΕΛΑΣ τον Οκτώβριο του 1944.
Οι Σλαβομακεδόνες αντάρτες του ΝΟΦ, χρησιμοποιώντας ως βάση τη Λαική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εφορμούσαν στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία ως "εκδικητές" των δεινών που υφίσταντο οι Σλαβομακεδόνες, προκαλώντας έτσι μεγαλύτερη ανασφάλεια στην ελληνική κυβέρνηση.
Το αντικομμουνιστικό στρατόπεδο είχε ξεκινήσει ήδη απο το 1943, μια επικοινωνιακή εκστρατεία όπου κατηγορούσε το ΚΚΕ πως ήταν έτοιμο να παραχωρήσει ελληνικά εδάφη.
Απήχηση είχει το σύμφωνο του Πετριτσίου, έγγραφο-κείμενο το οποίο εμφάνιζε το ΚΚΕ νάχει συμφωνήσει τον Ιουλιο του 1943 με το ΚΚΒ για την δημιουργία της Μακεδονικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας.
Όμως σήμερα ξέρουμε ότι το σύμφωνο είναι μετά βεβαιότητας πλαστό,αφού το ΚΚΕ δεν είχε κανένα απολύτως λόγο να κάνει μια τέτοια συμφωνία με το αδύναμο τότε ΚΚΒ,αφου το ζήτημα της Μακεδονίας είχε ήδη περάσει στην αρμοδιότητα του Τίτο και της Γιουγκοσλαβίας με υποστήριξη της Μόσχας.Ο Τίτο προωθούσε την ιδέα της δημιουργίας μιας μεγάλης κομμουνιστικής ομοσπονδίας στα Βαλκάνια, η οποία μάλιστα θα περιλάμβανε και την Βουλγαρία.
Η ανασφάλεια των Ελλήνων εντεινόταν απο το γιουγκοσλαβικό αλυτρωτισμό και απο την δράση του ΝΟΦ στην βόρεια Ελλάδα για επικείμενη συνεργασία ΚΚΕ και Γιουγκοσλαβίας με στόχο την προσάρτηση της περιοχής στην Μακεδονία, ενώ έδινε επιχειρήματα για την ανάγκη άμεσης δίωξης των κομμουνιστών.
Τον Ιούνιο του 1946 έγινε η ψήφιση απο την Βουλή το Γ΄Ψήφισμα "περί εκτάκτων μέτρων" αφορώντων την Δημοσία Τάξη και ασφάλεια. Το Γ΄Ψήφισμα  έθετε  σημαντικούς περιορισμούς και βασικές ελευθερίες των πολιτών και η εισαγωγή του αποτελούσε την κήρυξη ενός άτυπου στρατιωτικού νόμου σ'όλη την Ελλάδα.
Το παραπάνω νομοθέτημα στάθηκε αποφασιστικο βήμα για την έναρξη του εμφυλίου πολέμου καθώς ουσιαστικά έθετε την Αριστερά εκτός νόμου.
Η επίσημη κυβέρνηση προσπαθούσε να αποδείξει την σύνδεση του ΝΟΦ με το ΚΚΕ, όμως το ΚΚΕ στην πραγματικότητα(προκειμένου να αναγνωριστεί και να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία) στους πρώτους μήνες λειτουργούσε ανταγωνιστικά με το ΝΟΦ.
Η στροφή της πολιτικής του απέναντι στο ΝΟΦ συνδέεται με τον προσανατολισμό του ΚΚΕ στον ένοπλο αγώνα. Η ηγεσία του γνώριζε πως δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει ένοπλο αγώνα δίχως την συνεργασία με την Γιουγκοσλαβία του Τίτο. Έτσι, ύστερα απο έντονες διαβουλεύσεις στο Βελιγράδι και Σκόπια στην διάρκεια του 1946, συμφωνήθηκε η επιστροφή των Σλαβομακεδόνων και η ένταξή τους σε ένοπλους σχηματισμούς του ΚΚΕ.
 Η 5η Ολομέλεια του ΚΚΕ
Η Ελλη Παππά, γνωστή αγωνίστρια της αριστεράς, σύντροφος και μάνα του παιδιού του Νίκου Μπελογιάννη, καταθέτει τις μαρτυρίες της στο βιβλίο "ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ" (φωτο)Στην ουσία όλο το βιβλίο είναι ένα αμείλικτο κατηγορώ, όχι για την αριστερά αλλά για την σταλινική ολιγαρχία που την καταδυνάστευσε και την οδήγησε μακριά απο τον λαό και την ψυχή του Ελληνα. Ενα Ζαχαριαδικό ΚΚΕ που εγκλώβισε, "υπνώτισε" και σακάτεψε ότι καλύτερο είχε να προσφέρει σε έμψυχο υλικό η γενιά εκείνη. 
Αξίζει να δούμε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο που αναφέρεται στις εμπειρίες της απο την εφαρμογή στη πράξη της απόφασης της 5ης ολομέλειας του ΚΚΕ, περί αυτοδιάθεσης της "Μακεδονίας".
Το καλοκαίρι του 1948 η ρήξη μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας και η αποπομπή της τελευταίας απο την Κομινφόρμ διέσπασε και τους Σλαβομακεδονες κομμουνιστές, πολλοί απο τους οποίους αρνήθηκαν να καταδικάσουν την τιτοϊκή Γιουγκοσλαβία και διεχώρισαν την θέση τους απο αυτή του ΚΚΕ. Σλαβομακεδόνες όπως ο Γκότσε και άλλοι εγκατέλειψαν το Βίτσι και πέρασαν στην Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας. Απο τον ραδιοσταθμό των Σκοπίων καλούσαν με εκπομπές τους Σλαβομακεδόνες του ΔΣΕ να εγκαταλείψουν τον αγώνα, να μη σκοτώνονται άδικα και να μην έχουν εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ και να περάσουν στη ΛΔΜ για να σωθούν απο τον πόλεμο.
Το ΚΚΕ στην προσπάθειά του να διατηρήσει την επιρροή του ανάμεσα στους Σλαβομακεδόνες, άλλαξε την πολιτική του πάνω στο Μακεδονικό και έκανε αναφορά σε προοπτική για πλήρη εθνική αποκατάσταση του σλαβομακεδονικού λαού, στην 5η Ολομέλεια τον Φεβρουάριο του 1949.
Τον Οκτώβριο όμως του ίδιου έτους το ΚΚΕ θ'εγκαταλείψει την θέση του στην 5η ολομέλεια και με αποφάσεις της 6ης ολομέλειας επανέφεραν την παλαιά θέση περί ισοτιμίας των πολιτών σε μια ελεύθερη Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα κατηγορούσαν τον Τίτο για ιμπεριαλιστική διάθεση απέναντι στην Ελληνική Μακεδονία. Η αναγνώριση όμως αυτή του λάθους  ήρθε αργά! Στα μάτια πολλών Ελλήνων της εποχής το ΚΚΕ με την απόφαση αυτή επιβεβαίωσε αναδρομικά τις κατηγορίες που επι χρόνια αντίκρουε, ότι δηλαδή ήταν έτοιμο να παραχωρήσει εδάφη της ελληνικής Μακεδονίας στους βόρειους γείτονες. Ο Οκτώβριος του 1946 μπορεί να θεωρηθεί τομή στην ιστορία του εμφυλίου πολέμου καθώς εκτός απο την συμμαχία ΝΟΦ και ΚΚΕ, τότε ιδρύεται το Γενικό Αρχηγείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ),ενώ παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να καλεί σειρές εφέδρων στο στρατό.
Ο στρατάρχης Γιόζιτ Μπροζ Τίτο, αρχηγός των Γιουγκοσλαβικών παρτιζάνων
Αν και το ΚΚΕ κατηγορήθηκε έντονα απο την κυβερνητική παράταξη ότι η συμμαχία του με το ΝΟΦ είχε σαφή στόχο την παραχώρηση της Μακεδονίας στην Γιουγκοσλαβία, κανένα ντοκουμέντο δεν έχει εντοπιστεί που να βεβαιώνει ότι το ΚΚΕ συγκατατέθηκε επίσημα στην παραχώρηση της ελληνικής Μακεδονίας στον Τίτο, ως αντάλλαγμα της γιουγκοσλαβικής βοήθειας.

Βασικό χαρακτηριστικό των εξελίξεων της δεκαετίας του '40 ήταν η έντονη δυσπιστία μεταξύ των βασικών πολιτικών πρωταγωνιστών του Μακεδονικού ζητήματος, ιδίως μεταξύ των ΚΚ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας. Τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΚΚΒ δεν ήθελαν να εκτεθούν απένταντι στις κοινωνίες των χωρών τους, συναινώντας σε αλλαγή των συνόρων των χωρών τους. Ακόμη πιο έντονη ήταν στο ελληνικό πλαίσιο η αμοιβαία καχυποψία μεταξύ του ΚΚΕ και του αντικομμουνιστικού στρατοπέδου.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης και η ανικανότητα συννενόησης της πολιτικής ηγεσίας των δύο πολιτικών στρατοπέδων συντέλεσε αποφασιστικά στην αιματηρή εξέλιξη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου με το Μακεδονικό ν'αποτελεί ένα απο τα κεντρικά ζητήματα της διαμάχης!
Συνεχίζεται...
Βασισμένο στην μελέτη του Βλάση Βλασίδη
 Επίκουρου καθηγητή στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Χρησιμοποιήθηκε η βιβλιογραφία:
Aνδριώτης Ν. Το Ομόσπονδο κράτος των Σκοπίων και η γλώσσα του. Θεσ/νίκη 1989
Βλασίδης Βλάσης Στη μεθόριο Ελλάδας-FYROM-Θεσσαλονίκη 2010
Brown Keith Τα παιδιά-παππούδες της Μακεδονίας Διεθνικές πολιτικές μνήμης εξορίας και επιστροφής 1948-1998
Γούναρης Βασίλης Emigration from Macedonia in the early Twentieth Century journal of Modern Greek studies 1989
GRDEV KONSTANTIN,Bulgarskata emigratsija v Kanada, Sofia 1994
Ιωαννίδου Αλεξάνδρα Τα σλαβικά ιδιώματα στη Μακεδονία Γλωσσολογικές προσεγγίσεις και πολιτικές αποκλίσεις
Κατσάνος Κων/νος Πρόσφυγες, προσφυγικές μνήμες και αλυτρωτισμός στην ΠΓΔΜ
Κεντρωτής Κυριάκος Βουλγαρία
Θάνος Βερέμης Βαλκάνια  Απο τον διπολισμό στην νέα εποχή
 Κοππά Μαριλένα Μια εύθραυστη Δημοκρατία
Κωφός Ευάγγελος NATIONALISM AND COMMUNISM
Κωφός Ευάγγελος  The making of Yugoslavia's People's Republic of Macedonia, Balkan studies
Mαυρογένη Σταυρούλα Η εκπαιδευτική πολιτική των νοτιοσλαβικών κρατών μετά τον σοσιαλισμό
Μιχαηλίδης Ιάκωβος Σλαβομακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες στην γιογκοσλαβική Μακεδονία
Τaskovski Dragan Radjanjelo na Makedonska Nacijia SJOPJE 1967 
κ.ά

45 σχόλια:

Αγγελική είπε...

Δεν προλαβαίνω να παρακολουθήσω την παλιά ιστορία, τρέχω να προλάβω την καινούργια του Ντομινίκ με την καμαριέρα.Απολογείται σε καμμιά ώρα το παλληκάρι και είμαι ανήσυχη...

ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ είπε...

Ω! Μα εδώ πρέπει να πάω πίσω στα άλλα 3 μέρη. Μοιάζει πάρα πολύ ενδιαφέρουσα αφήγηση όπως όλες που αναρτάς.
Πάντως η φωτογραφία η τελευταία είναι ανατριχιαστική. Που φτάνει λοιπόν το μίσος στους εμφύλιους σπαραγμούς......

kariatida62 είπε...

@MΑΙΡΗ:Μαίρη γι'αυτό είχα και γω μια φαγούρα ως αντίδραση της αγωνίας για το τι μέλλει γενέσθαι στον Στρος! Ξέρεις χωρίς Στρος δεν θα πάρουμε την 5η δόση!!! οιμέ!!!

kariatida62 είπε...

@Χριστόφορος: Kαλά έχασες τα άλλα τρία μέρη της Ιστορίας? Εμ' τότε πρέπει να ξενυχτήσεις όπως οι μαθητές στις Πανελλήνιες! Πάρτα ένα-ένα και μου σχολιάζεις ετεροχρονισμένα....χαχα
Η φωτογραφία είναι για να θυμήσει την σκληρότητα εμφύλιου. Οι εμφύλιοι πόλεμοι πάντα είναι οι σκληρότεροι!

α Κενταύρου είπε...

Μετά τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, Φρανκλίνος Ρούσβελτ και Ιωσήφ Στάλιν αντίστοιχα, μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ, συναντήθηκαν με σκοπό να αναδιανείμουν τις ζώνες επιρροής των χωρών τους.
Έτσι έκαναν έναν σιωπηρό διακανονισμό ο οποίος ονομάστηκε μεταφορικά Συμφωνία της Γιάλτας. Με αυτή αποφάσισαν να διαιρέσουν τον κόσμο σε δύο τμήματα και να διατηρήσουν τα σύνορά τους ανέπαφα.
Από τη διήγηση φαίνεται ότι διάφορα κομμουνιστικά κόμματα προσπαθούσαν να μεταβάλλουν τα σύνορα προς όφελος των εθνοτήτων από τις οποίες προέρχονταν.Αυτό όμως ήταν μια ουτοπία γιατί τα σύνορα είχε συμφωνηθεί να μείνουν ανέπαφα.Αν δεχθούμε αυτό το επιχείρημα, τότε η κατηγορία ότι το ΚΚΕ συμφωνούσε στη δημιουργία ανεξάρτητης Μακεδονίας ίσως να ήταν προϊόν δεξιάς προπαγάνδας.Η δημιουργία μιας δημοκρατίας της Σλαβομακεδονίας με τη σημερινή της έκταση και το καθορισμό της Σλαβικής εθνότητας σαν συστατικό της δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα και στη σύγχρονη Ελλάδα.Δυστυχώς οι σύγχρονοι Ελληνες πολιτικοί δεν δέχτηκαν ούτε τον εθνικό προσδιορισμό ούτε κανένα άλλο προσδιορισμό σκεφτόμενοι το πολιτικό κόστος.Σήμερα όλη η υφήλιος τους λέει Μακεδονία και μεις κοροιδεύουμε τους εαυτούς μας,οτι τους λέμε FYROM.

kariatida62 είπε...

@a-kentavrou:Eπιτέλους! Ένα σχόλιο σχετικό...
Λες Κένταυρε:
"Η δημιουργία μιας δημοκρατίας της Σλαβομακεδονίας με τη σημερινή της έκταση και το καθορισμό της Σλαβικής εθνότητας σαν συστατικό της δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα και στη σύγχρονη Ελλάδα"
Πώς το λες αυτό με τόση σιγουριά? Αυτό σου δίδαξε η μέχρι τώρα εξιστόρηση των γεγονότων? Ποιός σου εξασφάλιζε εσένα ότι δεν θα υπήρχαν αλυτρωτικές πολιτικές του κρατιδίου αυτού στο απώτερο ή στο άμεσο μέλλον ? Καθοδηγούμενο απο όπου...? Βιάζεσαι όμως πολύ και γω δεν έχω σκοπό απο το Νο 4 να πω όσα ακόμα έχω να πω στην συνέχεια...
Σήμερα τους λεει όλος ο κόσμος Μακεδονία..(μα ακριβώς αυτή ήταν η αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής μας) και μεις κοροιδεύουμε τον εαυτό μας! Δηλαδή εσύ τώρα τι προτείνεις, να ξεχάσουμε να αφήσουμε να το πάρει το ποτάμι και να την πούμε και μεις Μακεδονία???
Οι Έλληνες λες πολιτικοί δεν δέχτηκαν ουτε καν έναν εθνικό προσδιορισμό...πως και δεν πρότειναν! Πρότειναν ονομασίες που δεν θα περιέκλειαν την λέξη Μακεδονία. Τα ξέχασες μου φαίνεται. Όμως όλα έχουν σημασία πώς και πότε διατυπώνονται και πώς δρομολογούνται...Δεν περιμένεις στο παρά πέντε για να θίξεις ορισμένα πράγματα,
Θα τα πούμε όμως αυτά,έχουμε ακόμα καιρό στα δύο επόμενα κεφάλαια.

α Κενταύρου είπε...

Eπιτέλους! Ένα σχόλιο σχετικό...
Tι θέλεις να πεις?ότι τα προηγούμενα σχόλια μου δεν ήταν σχετικά?ή τα σχόλια τα μέχρι τώρα όσων σε επισκέφτηκαν δεν ήταν σχετικά?
....να την πούμε και μεις Μακεδονία???
Από τα λεγόμενα μου προκύπτει κάτι τέτοιο?
Σήμερα δεχόμαστε το γεωγραφικό προσδιορισμό αν επιμείνουμε και στο θέμα της Σλαβικής εθνότητας ότι δεν είναι Μακεδόνες αλλά Σλάβοι και Αλβανοί όπως νομίζω υποστήριξε και ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα έχουμε προσεγγίσει στη λύση.Κάνουμε ένα λάθος να βλέπουμε τα πράγματα με τη δική μας ματιά,ποιά κυρίαρχη χώρα θα άλλαζε το σύνταγμα της ,ποιά κυρίαρχη χώρα δεν θα αυτοπροσδιοριζότανε,όταν μάλιστα έχει με το μέρος της τον Αμερικανικό παράγοντα.Το επιχείρημα τους είμαστε ανεξάρτητη χώρα του ΟΗΕ έχουμε το δικαίωμα να αυτοπροσδιοριστούμε με βάση το διεθνές δίκαιο,είναι αποδεκτό από πολλές χώρες ,λένε λοιπόν αν σας βεβαιώσουμε ότι δεν έχουμε επεκτατικές διαθέσεις τί πρόβλημα έχετε?

kariatida62 είπε...

@α-Κενταύρου:Θέλω να πω πως αποφεύγουμε να καταπιαστούμε με το θέμα στα καυτά σημεία του και το σχολιάζουμε γύρω-γύρω!
Εσύ Κένταυρε προσπαθείς σ'όλα τα μέχρι σχόλια σου να μιλήσεις για το θέμα, μόνο που προχωράς πάντα ένα βήμα πιο κάτω απ' το κομμάτι της Ιστορίας στο οποίο αναφέρομαι.

Η Ιστορία σας μας λέει πως έχετε επεκτατικές βλέψεις! Αυτό θάπρεπε να διατυμπανίσουμε, και βέβαια με μεθοδικότητα και με διπλωματικές τακτικές!
Αλλά βλέπω ότι μ'οδηγείς σε μια συζήτηση στην οποία δεν θάπρεπε τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρώσω το αφιέρωμα να εμπλακώ.
Ξεκίνησα να πω με την πλέον απλή και επιγραμματική αφήγηση, για να μη κουράσω τον αναγνώστη, πώς ακριβώς ξεκίνησε και εξελίχθηκε η ιστορία του Μακεδονικού και όχι να κάνω κριτική για την εξωτερικη πολιτικη μας.
Απλά να θυμήσω τα ιστορικά γεγονότα, που συχνά διαστραβλώνονται ή δεν γνωστοποιούνται!

α Κενταύρου είπε...

Oφείλω να παραδεχτώ ότι όποιος έχει την υπομονή να διαβάσει όσα έχεις γράψει μέχρις στιγμής έχει μια πλήρη εικόνα του «Μακεδονικού».Πάντα βέβαια από τη σκοπιά των πηγών που έχεις.

kariatida62 είπε...

@a-Kentavrou:Χαχαχαχα! Φαγώθηκες με τις πηγές μου...φαγώθηκες!
Θα τις δεις στο τέλος...βρε, θα σ'αρέσουν...χαχαχαχα!

MINIMARKET είπε...

Τώρα λές τα πράγματα με το όνομα τους και ολόκληρη την αλήθεια πού αγνοεί η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού .
Μήπως κάποτε πρέπει να πούμε την αλήθεια και για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και τους δήθεν μαχητές αριστερούς που έριξαν τους δικτάτορες ?
Μήπως πρέπει να μάθουμε τον σκοτεινό ρόλο του Κ.Κ.Ε ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα ?

kariatida62 είπε...

@Minimarket: Δηλαδή για να καταλάβω, στο Νο4 άρχισα να λέω τα πράγματα με το όνομά τους?
Εγώ εξιστόρηση των γεγονότων κάνω τα συμπεράσματα τα βγάζετε μόνοι σας!
Ο κάθε ένας βέβαια Μίνι μπορεί να το δει απο την δική του πλευρά, παίρνοντας μόνο όσα τον συμφέρουν και όσα δεν τον συμφέρουν να μη τα λαμβάνει υπ'όψιν του.
Αυτό δεν το λέω για σένα το λέω για όλους μας.
Σήμερα το μόνο που βλέπω είναι το σκοτεινό έργο των νυν κυβερνώντων αλλά και των πρώην...Αυτά βλέπω!
Δεν ξέρω άλλα γεγονότα να συνέβησαν στο Πολυτεχνείο εκτός αυτών που ξέρει ολος ο Ελληνικός λαός...αυτά είναι σχετικά πρόσφατα και τα θυμόμαστε οι περισσότεροι, τα βιώσαμε.

Dreameraki είπε...

Ψιτ κοπελιά!!
Τον Ιούλιο ραντεβού Βαρκελώνη!!
: ))))))))))))))

-Δε μπορείς να πεις!Μπήκα δυναμικά στο χώρο σου-!!!!

Όλα καλά Καρούλα μου;

kariatida62 είπε...

@dreamer: Bρε,βρε καλώς την μου!!!
Επιτέλους βρε Ντρημερίνα, επιτέλους επέστρεψες!
Τι είπες τον Ιουλιο στην Βαρκελώνη? χαχαχαχα..αμ δεν λες αν θα φτάσουμε σε κανένα νησάκι του Αιγαίου,τον Ιούλιο, που μου θες και Βαρκελώνη?
Θάναι πιο εύκολο η Βαρκελώνη νάρθει σ'εμάς παρά να πάμε εμείς στην Βαρκελώνη!
Για πε κανένα άλλο προορισμό, περισσότερο εφικτό στην τσεπούλα μας...
Καλώς μας γύρισες Ντρημερίνα μου!

Αστοριανή είπε...

Kary mou!
Patiently... I'm still waiting...
Love to all,
Yiota
astoriani
NY
(apo ths korhs mou...)

kariatida62 είπε...

@Aστοριανή: To βλέπω είσαι η πιο υπομονετική απ'όλους...διαβάζεις όλα τα επεισόδια και περιμένεις να σχολιάσεις στο τέλος!
Απο της κόρης σου ε? Αρχισαν οι υποχρεώσεις της γιαγιάς...τι ευτυχία!
Φιλάκια

dimitris είπε...

Kariatida62 καλημερα.

Μερικα αποσπασματα απο το ιστολογιο ERODOTOS WEBLOG.

“Το κόμμα πρέπει να φυλάξει και να δυναμώσει παραπέρα τους δεσμούς ανάμεσα στον ελληνικό και σλαβομακεδονικό λαό, που σφυρηλατήθηκαν μέσα στον κοινό σκληρό αγώνα. Η πάλη ενάντια στην καταπίεση των Σλαβομακεδόνων, η πάλη για την ισοτιμία τους, η αναγνώριση του δικαιώματος να ζούνε λεύτεροι και αφέντες στην πατρική τους γη, δένει τους Μακεδόνες με τους Ελληνες και εμποδίζει τα κατακτητικά σχέδια του Τίτο εναντίον της ελληνικής Μακεδονίας” (“Επίσημα Κείμενα ΚΚΕ”, τόμος 7ος, σελ. 18).

Στα Σκόπια εγκαταστάθηκε μια σπείρα προδότες και λιποτάκτες του αγώνα μας, που κάτω απ’ την προστασία της κλίκας του Βελιγραδίου, οργάνωνε λιποταξίες απ’ το ΔΣΕ. Ολόκληρη σειρά άλλοι πράκτορες πήραν εντολή να κάνουν ύπουλη διαλυτική δουλιά στην Ελεύθερη Ελλάδα και μέσα στα τμήματα του ΔΣΕ. Ο Τίτο μας στέρησε πολύτιμες εφεδρείες” (“Επίσημα Κείμενα ΚΚΕ”, τόμος 7ος, σελ. 15).

Πρέπει δε, να προσθέσουμε ότι προσπάθεια να αποσπάσουν τους Σλαβομακεδόνες από το ΔΣΕ έκαναν και οι Αγγλοαμερικάνοι με εκπομπές μέσα από την περιβόητη “Φωνή της Αμερικής”, χρησιμοποιώντας τη φασιστική συμμορία του Βάντσε Μιχα`ϊλοφ. Να, τι καταγγέλθηκε στο 2ο Συνέδριο του ΝΟΦ που πραγματοποιήθηκε στο τρίτο δεκαήμερο του Μάρτη 1949: “Ταιριάζει να πούμε κάτι για τη βαρχοβίστικη συμμορία της ΒΜΡΟ του Βάνστε Μιχα`ϊλοφ. Η συμμοριακή αυτή προδοτική οργάνωση διατηρήθηκε και διατηρείται μ’ έξοδα των εχθρών του μακεδονικού λαού, αλλά και όλων των άλλων λαών της Βαλκανικής και των λαών του κόσμου όλου ακόμα. Αφού πρόσφερε τις υπηρεσίες της στην πλουτοκρατική κλίκα που καταπίεζε το βουλγάρικο λαό, πέρασε ύστερα στην υπηρεσία των Χίτλερ – Μουσολίνι και τώρα βρίσκεται στην υπηρεσία του αμερικανοαγγλικού ιμπεριαλισμού. Φωνάζουν λοιπόν οι άθλιοι αυτοί με τη “Φωνή της Αμερικής” τούτη τη φορά πως: Ο μακεδονικός λαός δεν μπορεί να είναι πραγματικά ελεύθερος παρά μόνο σε μια “αυτόνομη ή ανεξάρτητη ενωμένη Μακεδονία υπό την προστασία των Αμερικανών ή των Αγγλων” (“Ιδεολογικές βάσεις του ΝΟΦ”, εισήγηση στο 2ο Συνέδριο του ΝΟΦ, σελ. 33-34).
Το συνθετο ζητημα της Μακεδονιας που προσπαθουν χρονια τωρα να το ''λυσουν'' με συνθηματα και επικληση στο συναισθημα της ''Ελληνικοτητας'' της περιοχης...

kariatida62 είπε...

@dimitris:Έλα βρε Δημητράκη και σε χάσαμε τόσες μέρες..είσαι καλά?

Ευχαριστώ για όσα μου έφερες....σχετικά με το χρονικό κομμάτι της σειράς περί του Μακεδονικού.

MINIMARKET είπε...

Δεν ξέρεις άλλα γεγονότα για το πολυτεχνείο γιατί αυτά σου πάσαραν τα Μ.Μ.Ε. της εποχής !
Το ποιοί ρίξανε τελικά τον παπαδόπουλο και για ποιό λόγο δεν πρόκειται ποτέ να το μάθει ο Ελληνικός λαός , εκτός εξαιρέσεων . Οπως και το πως οι 19 νεκροί εκτός πολυτεχνείου γινανε 90 εντός πολυτεχνείου .
Σαν την σύνταξη των αντιστασιακών , ξαφνικά βρέθηκαν να παίρνουν σύνταξη αντιστασιακού στην χώρα 2.000.000 πολίτες !!!!!
Ολοι αυτοί πολέμησαν τους Γερμανούς ?
Σαν τον σημερινό προδότη πρωθυπουργό που έχουμε . Διαλύει την χώρα και εκχωρεί την Ελληνική κυριαρχία και στο τέλος , απο το πολύ μπλα-μπλα των Μ.Μ.Ε . , η ιστορία θα τον ανακηρύξει σωτήρα της χώρας !!
Μην ξεχνάς : η ιστορία γράφεται απο τους νικητές και αυτό σημαίνει πολλά .
Σε επίσημη απογραφή το 1938 οι Εβραίοι ανά τον κόσμο αριθμούσαν 3,5 εκατ. αλλά οι Γερμανοί σύμφωνα με την ιστορία των νικητών σκότωσαν 5 εκατ . Εβραίους !
Τελικά το μόνο που δεν μαθαίνει ποτέ το πόπολο είναι η αλήθεια και η πραγματική ιστορία .
Σε έβγαλα εκτός θέματος και ζητώ συγνώμη , θα προσπαθήσω να μην το επαναλάβω !

MINIMARKET είπε...

Α! ξέχασα .....
Μήπως κάποτε πρέπει να μάθουμε τον σκοτεινό ρόλο στην ροή της ιστορίας αυτής της
χώρας τόσο του Κ.Κ.Ε. , όσο και της οικογένειας Παπανδρέου ?
Μπορείς να βρείς και να γράψεις κάτι για αυτό ?

kariatida62 είπε...

@Μinimarket: Aν δεν πρόκειται να το μάθει ποτέ ο Ελληνικός λαός βρε Μίνι μου, πως ζητάς λοιπόν να το μάθω εγώ, αφού ούτε εσύ δεν μου το λες!
Αν υπήρχαν ντουκουμέντα, θα το μάθαινα,αν τα έκρυψαν τα κατέστρεψαν πώς τα ξέρεις εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος???
Λες πως οι Εβραίοι σε επίσημη απογραφή αρισθμούσαν το 1938 3,5 εκατομμύρια, αλλά οι Γερμανοί σκότωσαν 5 εκατομμύρια.
Μα υπήρξαν θύματα διαφόρων εθνικοτήτων που δεν καταγράφονταν ως Εβραίοι αλλά τους συμπεριελάμβαναν στους Εβραίους και τους έβαζαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ακόμα κι'αν είχαν καταγωγή Εβραική...έτσι εξηγώ την διαφορά των αριθμών!
Τέλος λες πως βγήκες εκτός θέματος, ε καλά πρώτη φορά είναι ή μόνο εσύ βγαίνεις εκτός θέματος?
Εδώ βγαίνω εγώ στο ίδιο μου το αφιέρωμα και συ τώρα....εξ'άλλου δεν γράφουμε και έκθεση Πανελληνίων εξετάσεων, κουβεντούλα ψιλή πιάνουμε! :)

kariatida62 είπε...

@Μinimarket2:Aν ποτέ ο ιστοριογράφος αποδείξει όλα αυτά που υπονοείς Μίνι μου και γω είμαι σ'αυτόν τον κόσμο ζωντανή και όχι μαρμαρωμένη...χαχα, να είσαι σίγουρος ότι θα τα γράψω....

Υ.γ. Πολύ σε βλέπω και ξύνεσαι στην γκλίτσα του τσομπάνη που λεει και το Αστέρι μου Μίνι μου και δεν θα στο συνιστούσα στην παρούσα φάση..! χαχαχαχαχαχαχα!

kariatida62 είπε...

Μία φίλη η οποία δεν θέλει να μπερδέψει το προφίλ της με θέματα που απτονται της πολιτικής, μου στέλνει το παρακάτω για την συζήτησή μας:
http://www.inews.gr/article.php?r=http%3A%2F%2Ffeedproxy.google.com%2F~r%2FKsipnistere_%2F~3%2F1LHH2Md9BLo%2Fblog-post_7646.html&t=%CE%9F%20%CE%9B%CE%B5%CE%B2%20%CE%9D%CF%84%CE%B1%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CF%84%CF%82%20%CE%9C%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%8A%CE%BD%20(%CE%A4%CF%81%CF%8C%CF%84%CF%83%CE%BA%CE%B9)%20%CE%B3%CE%B9%CE%B1%20%CF%84%CE%BF%20%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%20%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1

Eπίσης συστήνει την ανάγνωση του βιβλίου της Παππά, που αναφέρεται και στο ποστ και ένα ακόμη το
Οι αθέατοι και οι αχυράνθρωποί τους " ...... (εκδόσεις ΕΥΡΩΤΑΣ)
Ευχαριστώ πολύ την φίλη μας για την συμμετοχή της!

Frezia είπε...

Αγαπητή Κάρυ,παρακολουθώ με
μεγάλο ενδιαφέρον τις αναρτήσεις σου
σχετικά με τη Μακεδονία,άσχετα αν
δεν σχολιάζω.
Σου αξίζουν τα εύσημα για τη δουλειά
που κάνεις.
Θυμήθηκα ένα ανέκδοτο που έγραφε
η εφημερίδα "Ποντίκι" τότε που διαδηλώναμε
στους δρόμους για τη Μακεδονία μας.
"Να τη λέμε Μακεδονίτσα, και να τη
φωνάζουμε Νίτσα" Χα, χα...

kariatida62 είπε...

@Frezia: Kαλή μου Φρέζια, σε βλέπω πως παρακολουθείς τις αναρτήσεις και όχι μόνο τις παρακολουθείς αλλά πάντα θάρθεις να σχολιάσεις για να μου δείξεις ότι δεν μιλώ στον τοίχο και σ'ευχαριστώ πάρα πολύ...μου δίνεις κουράγιο για να το αποτελειώσω!
Η εφημερίδα Ποντίκι αποτύπωσε τότε με τον πιο εύστοχο τρόπο την πικρία όλων των Ελλήνων για την εξέλιξη του Μακεδονικού.
Πρέπει να γνωρίζουμε... ώστε να μπορούμε να υπερασπιστούμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο κάτι μας ανήκει!
Καλό απόγευμα!

IonnKorr είπε...

Πάντως διαβάζοντας το σχόλιο του Κένταυρου βλέπει κανείς ότι όταν οι άνθρωποι είναι ακομμάτιστοι, γαλήνιοι, λογικοί και δίκαιοι μπορούν να δουν τα πράγματα σωστά και "πραγματιστικά".

Πως είναι δυνατόν να αναγκάσεις ένα κράτος να να μην ονομαστεί με το όνομα που θέλει (άλλωστε το δικαίωμά του αυτό προβλέπεται και από διάταξη του ΟΗΕ)??????

Αν αυτοί εκεί στα Σκόπια θέλουν να λέγονται Μακεδόνες ή Πελοποννήσιοι πως μπορείς να το αποτρέψεις?

- Με διαδηλώσεις?
- Με πορείες?
- Με διακηρύξεις κενές περιεχομένου?
- Με πολεμική σύρραξη του τύπου "να μπούμε και να πάρουμε τα Σκόπια"??

Αλλά στην χώρα των αλαζόνων, αφελών, και σε γενικές γραμμές ηλιθίων, Νεοελλήνων, όλες αυτές οι πρακτικές φαίνονταν ρεαλιστικές.

Έτσι, αντί να δεχτούν ονομασίες του τύπου, "Νέα Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία, Σλαβομακεδονία", τότε που οι Σκοπιανοί ήταν ακόμη φοβισμένοι και πολιτικά απομονωμένοι και να τελειώνουν με αυτήν την ιστορία, βρέθηκαν τώρα με αντιμέτωποι με την Παγκόσμια Πραγματικότητα "όλοι οι λαοί του Πλανήτη να τους αποκαλούν σκέτα Μακεδονία".

Αυτά παθαίνεις άμα ως λαός δεν σκέφτεσαι ρεαλιστικά αλλά είσαι διαρκώς σαλταρισμένος και αντί να κοιτάς το μέλλον αρπάζεσαι από Ιστορία, Παραδόσεις, Πολιτισμό και άλλες αφελείς δραστηριότητες.

kariatida62 είπε...

@Ιonnkorr: Μμμμ! Μας άργησες αλλά μας ήρθες ορεξάτος πρωί-πρωί!
Αφού λοιπόν επιμένεις να σχολιάζεις επι των σχολίων και δη του Κενταύρου, γιατί δεν σχολιάζεις και επι του δικού μου σχολίου που έγινε εις απάντηση του Κένταυρου?

Δηλαδή πόσο σίγουρος είσαι έχοντας υπ'όψιν την προιστορία του ζητήματος και τους σκοπούς των Σκοπιανών ότι δεν θ'ασκούσαν αλυτρωτική πολιτική για την ανεξαρτοποίηση της Μακεδονίας μας?
Μην ξεχνάς ότι πίσω απο ένα μικρό κρατίδιο πάντα υπάρχουν άλλων μεγάλων συμφέροντα.
Μιλούσαν και εξακολουθούν να μιλούν για μειονότητα στην ελληνική Μακεδονία.
Αν εμείς συνηγορούσαμε στην δημιουργία ενός κρατιδίου που θάφερνε την ονομασία Μακεδονία δεν θα κινδυνεύαμε να παγιώσουμε και να νομιμοποιήσουμε την στρατηγική τους?
Μα θα μου πεις και τώρα τι το διαφορετικό πετύχαμε?
Μα ό,τι έχει γίνει έχει γίνει απο την ανικανότητα και την έλλειψη διπλωματικής στρατηγικής όλων των ελληνικών κυβερνήσεων απο τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο και μετά.
Η εγληματικη τους αδιαφορία και οι αποτυχημένες κινήσεις τους θα φανερωθεί στις δύο επόμενες συνέχειες του αφιερώματος.

IonnKorr είπε...

Εσύ ρε Κάρυ

έχεις την τάση ότι πάει στραβά να το αποδίδεις στους "κακούς" πολιτικούς.

Δηλαδή τι μπορεί να κάνουν οι οποιοδήποτε πολιτικοί ώστε να εμποδίσουν ένα κράτος να ονομαστεί όπως θέλει?

Αλλά στην Ελλάδα όλες οι διαφορετικές απόψεις θεωρούνται προδοσίες.

- Προδότης το ΚΚΕ για την στάση του στο Μακεδονικό
- Προδότρια η αστική τάξη για την συνεργασία με τους Αμερικάνους
- Προδότης ο Μητσοτάκης για το ζήτημα του ονόματος
- Προδότης ο Σαμαράς που άνοιξε τα σύνορα με την Αλβανία
- Προδότης ο Συνασπισμός που στηρίζει τους μετανάστες
- Προδότης ο Ιωαννίδης που μπήκαν οι Τούρκοι στην Κύπρο

Λες και ξέρει ο καθένας εκ των προτέρων τι θα επακολουθήσει.

---------------
Λοιπόν
Το ξέρεις ότι υπάρχουν δύο κράτη με την ίδια ονομασία?
"Δημοκρατία του Κογκό"
Ναι, το Ζαΐρ μετονομάστηκε Κογκό.

Και ο ΟΗΕ δεν αντέδρασε. Κογκό κι ένας Κογκό κι άλλος. Φαντάσου ένα γειτονικό κράτος να ονομαζόταν Ελλάδα?? Θα είχαμε πάρει τα όπλα αιώνια..

---------
Δίπλα μας. Η Ρουμανία αποτελείται από τρείς μεγάλες ιστορικές επαρχίες.
Μολδαβία, Βλαχία, Τρανσυλβανία.

Έρχεται τώρα (μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης) μία περιοχή που ήταν ενωμένη με την Ουκρανία, η Βεσσαραβία, ανεξαρτητοποιείται και δεν θέλει το όνομά της αλλά ονομάζεται Μολδαβία. Κι όμως, ποτέ στην ιστορία η περιοχή αυτή δεν λεγόταν Μολδαβία. Δεν υποκρύπτει δόλο η ενέργεια αυτή σε βάρος της Ρουμανίας που κατέχει την πραγματική ιστορική Μολδαβία.

Τι έπρεπε να κάνει η Ρουμανία. Να απειλεί να ουρλιάζει να οδύρεται.
Όμως οι Ρουμάνοι δεν είναι Έλληνες. Δυσαρεστήθηκαν αλλά δεν το δέσανε κόμπο. Δεν κάνανε τις υστερίες που κάνουμε εμείς.

----------------
Για αυτό λέω.

Αν ήμασταν ένα σωστά οργανωμένο κράτος δεν θα φοβόμασταν εμείς μην μας πάρουν την Μακεδονία. Αυτοί θα φοβόταν μην τους αφομοιώσουμε εμείς.
Η Ελληνική Μακεδονία έχει 2.600.000 πληθυσμό και η Σκοπιανή 2.000.000. Και η οικονομική τους διαφορά είναι τεράστια. Ειδικά στην αρχή. Άρα ποιός κινδύνευε από ποιόν για αφομοίωση????

Αλλά με τα μυαλά των Νεοελλήνων, αν δω ακόμα και την Κρήτη κάποια μέρα να θέλει να ενωθεί με την Λιβύη, για γλιτώσει από ακαταστασία και την διαφθορά του Ελληνικού κράτους δεν θα με παραξενέψει.

IonnKorr είπε...

Και επειδή μιλάς για "ανικανότητα των Ελλήνων Πολιτικών" πρέπει να σου υπενθυμίσω τα εξής:

- Το να βάζεις έναν ολόκληρο ΟΗΕ, ένα ΝΑΤΟ, μια Ευρωπαϊκή Ένωση, αθλητικές διεθνείς ομοσπονδίες να ονομάζουν ένα κράτος "ΠΓΔΜ" (δηλ. Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) δεν έχει προηγούμενο στα Παγκόσμια Χρονικά. Το θεωρώ την κορυφαία διπλωματική επιτυχία όλων των εποχών. Και όχι μόνο να το πετυχαίνεις αλλά να το διατηρείς ακόμα και τώρα που σε όλες τις χώρες του Κόσμου Ελλάδα σημαίνει ακουπίδια.

- Το να βάζεις ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και ΕΕ να μην αποκαλούν την "Βόρεια Κύπρο", κράτος, αλλά να παραμένει ασαφής πολιτική οντότητα λες και υπάρχει ποτέ περίπτωση να ξαναενσωματωθεί στην υπόλοιπη Κύπρο, είναι επίσης διπλωματικό μεγαλούργημα και μάλιστα απέναντι στην πανίσχυρη σημερινή Τουρκία

- Το ονομάζεις τους Τούρκους της Θράκης "Μουσουλμάνους" που είναι θρήσκευμα και όχι εθνότητα και να μην σε κυνηγάνε όλες οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων του Πλανήτη είναι επίσης διπλωματικό ανδραγάθημα.

- Το να μπαίνεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά στην ζώνη του ευρώ πριν την Ισπανία και την Πορτογαλία και με τις άπειρες επιδοτήσεις να προφέρεις "ευρωπαϊκό επίπεδο ζωής" σε μια άθλια βαλκανική χώρα είναι επίσης διπλωματικός άθλος, άσχετο αν εσύ ως κράτος με την τσαπατσουλιά και την διαφθορά που σε διακρίνει τα θαλάσσωσες τελικά.

- Το να αναγκάσεις τον Πλανήτη να δεχτεί να σου παραχωρήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες (που τους οργανώνουν μόνον κράτη-οικονομικοί γίγαντες) είναι επίσης διπλωματικός άθλος άσχετο ανα εσύ μετά ως χώρα καταχρεώθηκες για να τους κάνεις.

Μην ακούω, λοιπόν, πίπες περί "πουλημένης" και άχρηστης Ελληνικής διπλωματίας.
Απλά όταν βάζεις αλαζονικούς στόχους σαν κράτος, πληρώνεις κάποτε το τίμημα.

kariatida62 είπε...

@Ιοnnkorr:Οφού τι μουβάλες τώρα και απο πού να πρωτοξεκινήσω...υπομονή(μη με διακόψεις μέχρι να σου πω over) να τα πιάσουμε ένα-ένα!
Λες έχω την τάση ότι πάει στραβά να το αποδίδω στους πολιτικούς. Αλλά πού να το αποδώσω σε μένα? Στο τελευταίο τροχό της αμάξης?
Τι μπορούν να κάνουν οι πολιτικοί? Μπορούν ακόμα και τον ηττημένο σε πόλεμο, να τον καταστήσουν νικητή.(βλέπε Βενιζέλο που στην συνθήκη της Λωζάνης διαπραγματευόταν όχι ως ηττημένος αλλά ως εμπόλεμος)
Μου γράφεις:Λες και ξέρει ο καθένας εκ των προτέρων τι θα επακολουθήσει.
O καθένας όχι δεν ξέρει, ο πολιτικός όμως οφείλει να είναι διορατικός!
Αναφέρεις κράτη που φέρουν ίδια ονομασία και βρήκες επιτυχή παραδείγματα το Κογκό που ταλανιζόταν και νομίζω ακόμα δεν έχουν ησυχάσει, απο εμφύλιους πολέμους, ή την Ρουμανία που η εξαθλίωση και η διαφθορά της χώρα ξεπερνά την δική μας.
Μη ξεχνάς ότι η Ρουμανία ανήκει στην Βαλκανική Χερσόνησο και το θέμα της Μολδαβίας χρονίζει απο τότε με το Μακεδονικό. Είναι παρόμοια κατάσταση.
Για την οργάνωση του κράτους λες να ευθύνεται ο απλός λαός?
Το παραμυθάκι περί αφομοίωσης που λενε είναι για μένα τρίχες κατσαρές.Ετέθησαν επίσημα απο τους Σκοπιανούς θέμα σλαβικής μειονότητας και πρώτος ο Ανδρέας φρόντισε να αρνηθεί δυσαρεστώντας τους Σκοπιανούς?
Για το αν η Κρήτη αποκοπεί απο την Ελλάδα ή και νησιά του Αιγαίου να είσαι σίγουρος ότι είναι στα σχέδια των μεγάλων και μόλις τώρα βλέπουμε αυτά τα σχέδια να παίρνουν σιγά-σιγά σάρκα και οστά! Και σε καμμία περίπτωση δεν θα ευθύνεται ο Καλύμνιος ψαράς και ο Κρητικός του Ψηλορείτη.
Συνεχίζεται και μη με διακόψεις σε παρακαλώ!

kariatida62 είπε...

Μπορείς να φανταστείς ποια θα ήταν η υποθετική αντίδραση της Αγγλίας, σε μια πιθανή διαίρεση του Ενωμένου Βασιλείου της σε εθνότητες των Αγγλων,Σκωτσέζων, Ουαλών και Ιρλανδών, που η κάθε μία θα προσπαθούσε να προσεταιριστεί εδάφη της άλλης?
----
Προχωρώ: Θεωρείς διπλωματικό κατόρθωμα η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη και ως ισότιμο μέλος του ΟΗΕ,ΝΑΤΟ και ΕΕ νάχει διχοτομημένη ακόμα μια Κύπρο και να συνδιαλλέγεται με το σχέδιο ΑΝΑΝ?
θεωρείς κορυφαία διπλωματικη επιτυχία ν'αναγνωρίζει η Αμερική πρώτη τη τάξει χώρα και σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ την ΠΓΔΜ ως δημοκρατία της Μακεδονίας?
Όσον αφορά του Μουσουλμάνους της Θράκης η Ελλάδα αποκαλεί τους πληθυσμούς της Θράκης Ελληνες πολίτες με θρήσκευμα μουσουλμανικό και τους έχει και βουλευτές στο κοινοβούλιό της. Γιατί λοιπον να την κυνηγήσουν οι οργανώσεις? Που για να πάρει μια άδεια έναρξης μιας επιχείρησης ένας Ελληνας χριστιανός θα πρέπει να ζητήσει την συγκατάθεση όχι της Νομαρχίας αλλά του Ιμάμη?
Θεωρείς διπλωματικό άθλο το γεγονός ότι μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά στην ζώνη του ευρώ πριν την Ισπανία και την Πορτογαλία με τα ψέμματα και τα λογιστικά μαγειρέματα? Και το λες, τώρα αυτό, που όλοι μας κατακρίνουν ακριβώς γιατί παραποιήσαμε τους αριθμούς?(Βέβαια δεν το κάναμε μόνο εμείς)φωνάζοντας τους λεγόμενους οικονομικούς οίκους να μας τα μαγειρέψουν και να γνωρίζουν ακριβώς την κατάστασή μας και τώρα να το εκμεταλλεύονται? Τα θεωρείς όλα αυτά διπλωματικούς άθλους?
Αναγκάσαμε τον πλανήτη να μας παραχωρήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες?
Αναγκάσαμε??? ή Κριθήκαμε και αναλάβαμε την διοργάνωση?
Μα δεν καταχρεωθήκαμε μόνο εμείς...αυτά συνέβησαν και σε κράτη γίγαντες όπως λες π.χ. Καναδάς-Μόντρεαλ το 1976 (πρόσφατα ξεχρέωσαν-και αποδείχτηκε ότι έγιναν έργα όπως το Στάδιο ακατάλληλα, που σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στην στατικότητά του και ένα Mirabel-αεροδρόμιο, που εγκαταλήφθηκε ως ασύμφορο και ρημάζει!)
Τουλάχιστον εδώ έγιναν και έργα που έπρεπε να γίνουν χρόνια πριν!
----
Δεν καταλαβαίνω πώς τα κατάφερες και μ'οδήγησες σε μία τέτοια πολιτική συζήτηση ενώ ο αρχικός σκοπός της ανάρτησής μου ήταν η ιστορική εξέλιξη του θέματος και η όσο δυνατόν αντικειμενική καταγραφή των γεγονότων!
Μαζί σου πάντα χάνω τον προσανατολισμό μου, συγχύζομαι και οδηγούμαι στην παγίδα σου...
οver!

Side21 είπε...

Ειρήνη υμίν !!!
Τα μεγάλα προβλήματα
εσωτερικής & εξωτερικής πολιτικής
δε λύνονται στα σχόλια ενός μπλογκ ...
Ας περιμένουμε να ολοκληρωθεί η συνέχεια
της ενημέρωσης για το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ...
να δούμε αν & σε τι συμπεράσματα καταλήγει !!!
Ως τότε νά 'στε καλά ...

IonnKorr είπε...

Βρε Κάρυ (1)

Είναι απαντήσεις αυτές που μου δίνεις? Να σταθώ σε δύο.

"Αναφέρεις κράτη που φέρουν ίδια ονομασία και βρήκες επιτυχή παραδείγματα το Κογκό που ταλανιζόταν και νομίζω ακόμα δεν έχουν ησυχάσει, απο εμφύλιους πολέμους, ή την Ρουμανία που η εξαθλίωση και η διαφθορά της χώρα ξεπερνά την δική μας.
Μη ξεχνάς ότι η Ρουμανία ανήκει στην Βαλκανική Χερσόνησο και το θέμα της Μολδαβίας χρονίζει απο τότε με το Μακεδονικό. Είναι παρόμοια κατάσταση."


Εδώ σου λέω κάτι απλό. Ότι ΟΗΕ και Διεθνείς Οργανισμοί δεν έχουν πρόβλημα να αναγνωρίσουν το δικαίωμα σε ένα κράτος να φέρει την ονομασία που έχει ένα άλλο κράτος !!!!!!!!. π.χ. "Δημοκρατία του Κογκό". Είναι υπαρκτό κράτος. Έρχεται το Ζαϊρ και λέει θέλω κι εγώ να λέγομαι έτσι. Και του λένε ναι.!!!
Ενώ αρνούνται να δώσουν στους Σκοπιανούς το όνομα που θέλουν.

Δεν είναι απαράδεχτο? Δύο μέτρα και δύο σταθμά?

Δεν είναι λοιπόν επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και χαριστική πολιτική των Δυτικών απέναντί της???

---------------
Η Μολδαβία πάλι. Κανονικά έπρεπε να είχε την ίδια αντιμετώπιση με τα Σκόπια???
Δηλ. να την αποκαλούν "Πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Μολδαβίας" μέχρι να διευθετηθεί το θέμα.
Κι όμως δεν το έκαναν. Δέχθηκαν "αυτοστιγμί" σε ΟΗΕ και άλλους Οργανισμούς το όνομα που τους κατέθεσε.

Δεν είναι λοιπόν μεγάλη η επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας????

Αγγελική είπε...

Κυρά δασκάλα, εγώ άμα βάλεις διαγώνισμα ιστορία, θα κάνω και πυρετό και θα πονάει κι η κοιλίτσα μου.
Εγώ σέλω εκδρομούλες...
Φιλιά και καλό απόγευμα

IonnKorr είπε...

Βρε Κάρυ (2)

Κάθεσαι τώρα και μου λες.
Αναγνώρισαν οι ΗΠΑ τα Σκόπια με το όνομα "Μακεδονία". Αποτυχία λες!!!

Δηλ. τι να έκαναν οι Έλληνες πολιτικοί??? Να πιάσουν από τον λαιμό τον Αμερικάνο Υπουργό Εξωτερικών να μην την αναγνωρίσει???

Όταν ο μισός Πλανήτης το είχε κάνει και οι ΗΠΑ έκριναν σκόπιμο, για τα δικά τους συμφέροντα, να το κάνουν ποιός μπορούσε να τις εμποδίσει? Δεν είναι γελοίο να λέμε ότι φταίνε οι Έλληνες πολιτικοί γι αυτό?????

-------------------
Ας δούμε την Βόρεια Κύπρο. Μπήκε ο Τουρκικός στρατός και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού. Μάζεψε όλους τους Τουρκοκύπριους εκεί και το έκανε ανεξάρτητο κράτος. Κανείς δεν το αναγνωρίζει.

Ας δούμε ανάλογη περίπτωση.
Η Ινδική χερσόνησος χωρίζεται σε δύο κράτη Ινδία (ινδουιστές) και Πακιστάν (μωαμεθανοί).

Το Πακιστάν ήταν ανατολικό και δυτικό.

Μπουκάρει, στην δεκαετία του 60, ο Ινδικός στρατός και ανακηρύσσει το ανατολικό τμήμα ανεξάρτητο, με το όνομα "Μπάγκλα-ντες".

Δεν ήταν παράνομη ενέργεια? Τι δουλειά είχαν οι ινδουιστές της Ινδίας να αναμιγνύονται στα εσωτερικά των μωαμεθανών του Πακιστάν?????? Έλα ντε??

Και όμως, ΗΠΑ και Ευρώπη και μετά όλος ο Κόσμος αναγνώρισαν τάχιστα το Μπαγκλαντές ως νόμιμο κράτος.

Δεν είναι αυτό εντελώς ανάλογο, να μην πω και περισσότερο αυθαίρετο, από ότι συνέβη στην Βόρεια Κύπρο???

Γιατί αυτή η τελείως διαφορετική διεθνής αντιμετώπιση???

Δεκάδες νησιά στον Παγκόσμιο Χάρτη διχοτομήθηκαν, τριχοτομήθηκαν, τετρατομήθηκαν (Τιμόρ, Νέα Γουϊνέα, Αϊτή, Βόρνεο κα.α) και όλα αναγνωρίστηκαν, πλην της Κύπρου.

IonnKorr είπε...

Και καταλήγω με το κερασάκι της τούρτας.

Σήμερα, όλα σχεδόν τα κράτη της Γης έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα "Μακεδονία".

Αν γινόταν μια ψηφοφορία στον ΟΗΕ ποιό λες ότι θάταν το αποτέλεσμα???

Δεν υπάρχει καμία μα καμία περίπτωση, ένα κράτος να έχει αναγνωρίσει το όνομα και στην ψηφοφορία να ρίξει διαφορετική ψήφο!!!!

Άρα, άμα γίνει ψηφοφορία το θέμα τελειώνει οριστικά. Μετά και ΝΑΤΟ και ΕΕ και Ποδοσφαιρικές Οργανώσεις θα δεχτούν το όνομα και επίσημα.

Γιατί λες ότι δεν γίνεται η ψηφοφορία αυτή??

Γιατί, απλά, την μπλοκάρουν ΗΠΑ και ΕΕ για να μην δυσαρεστήσουν την Ελλάδα.

Δεν είναι αυτή απόλυτη Ελληνική διπλωματική επιτυχία????????????

Βέβαια, κάποτε θα γίνει. Αλλά το καθυστερούμε όσο γίνεται.

Καταλήγω λοιπόν.

Όταν ένας λαός όπως οι Νεοέλληνες είναι αλαζόνας, υπερφίαλος, άμυαλος, αμαθής και εκτός τόπου και χρόνου, κυνηγάει χίμαιρες και ανορθολογιστικά αποτελέσματα.

Όταν κυνηγάς χίμαιρες μπορείς να καθυστερείς το μοιραίο τέλος αλλά δεν το αποφεύγεις.

Πόσο μπορείς να στερείς σε έναν λαό να ονομάζεται με το όνομα που αυτός θέλει???

Πόσο μπορείς να του επιβάλεις ένα γελοίο όνομα που αρχίζει από "Πρώην Γιουγκοσλαβική ..." ????

Πόσο???

kariatida62 είπε...

@Side21: Tι ειρήνη να κάνεις βρε Side,και πόσο πια να συγκρατηθείς, όταν συνεχώς έχεις τον Ionna πάνω απο το κεφάλι σου να έρχεται για να πει πόσο ηλίθιος είναι ο ελληνικός λαός που δεν δέχτηκε το κρατίδιο των Σκοπίων να το πούμε Μακεδονία?
Νάσαι καλά που εσύ τουλάχιστον περιμένεις να ολοκληρωθεί το αφιέρωμα.

kariatida62 είπε...

@Ιοnnkorr Νο 1: Καλά αν το θέτεις κάτω απο αυτή την σκοπιά ότι οι δικοί μας ήσαν καλύτεροι απο τους Κογκολέζους, τους Ρουμάνους και τους Ινδούς,εντάξει ίσως και νάχεις δίκιο...(νομίζω δηλαδή γιατί τώρα ξύπνησα και κοιμάμαι ακόμα-κρατώ μια πισινή μπας και μ'επιασες στον ύπνο...χαχαχαχαχα)

kariatida62 είπε...

@Μαίρη: Aν μάθεις καλά το μάθημα της Ιστορίας και το αγαπήσεις γενικώς, να δεις εγώ εκδρομούλες και βολτίτσες που θα σε πάω εσένα!
Χαχαχαχα!
Κάτσε τώρα γιατί έχω και κείνο το βάσανο τον Ιοnna απο κάτω που μου έχει πάρει το κεφάλι...να δω τι μου λέει!

kariatida62 είπε...

@Ιοnnkorr No2:
Αναρωτιέσαι:"Δηλ. τι να έκαναν οι Έλληνες πολιτικοί??? Να πιάσουν από τον λαιμό τον Αμερικάνο Υπουργό Εξωτερικών να μην την αναγνωρίσει???
Όταν ο μισός Πλανήτης το είχε κάνει και οι ΗΠΑ έκριναν σκόπιμο, για τα δικά τους συμφέροντα, να το κάνουν ποιός μπορούσε να τις εμποδίσει? Δεν είναι γελοίο να λέμε ότι φταίνε οι Έλληνες πολιτικοί γι αυτό?????"
M'αυτά που μου γράφεις θέλεις να με φέρεις εμένα σε κατάσταση να σε πιάσω απο το λαιμό...
Τι λες χρυσέ μου, θέλεις και τα λες? Ετσι δουλεύει η εξωτερική πολιτική? Αφήνει τον μισό κόσμο ν'αναγνωρίζει χωρίς να προβαίνει σε κινήσεις νωρίτερα για να προλάβει τις άσχημες εξελίξεις?
Και εν πάσει περιπτώσει δεν μιλώ για λάθη μόνο των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, αλλά και όλων των άλλων μετά τον Β'Παγκόσμιο πόλεμο που εφήσύχασαν...(στα επόμενα θα τα εντοπίσουμε τα χρονικά σημεία εκείνα)και δεν σκέφτηκαν ότι δεν θάπρεπε να συνηγορήσουν στην ονομασία της ΛΔΜ του Ομόσπονδου Γιουγκοσλαβικό κράτος του Τίτο.
Μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας ήταν φυσικό επόμενο το θέμα να τεθεί στο προσκήνιο.
Τώρα ναι νησιά έχουν διχοτομηθεί,έχουν αναγνωρισθεί και έχει το ΝΑΤΟ αλλού επέμβει στρατιωτικά τάχα μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά στην Κύπρο δεν υπήρχαν ανθρώπινα δικαιώματα να υπερασπιστούν!
Και το κλου σ'όλη την υπόθεση είναι μετά απο τόσα χρόνια στην ΕΕ νάχουμε ένα κράτος αυτό της Κύπρου διχοτομημένο! Καταπληκτικός άθλος!!!

kariatida62 είπε...

Ionnkorr No3: Δεν έχει Νο3!!!
Οχι αγαπητέ μου δεν θα συνεχίσω αυτή την κουβέντα, θα προχωρήσω στην συνέχεια του αφιερώματος για το οποίο ήδη έχω καθυστερήσει και στο οποία θα αναφερθούν τα γεγονότα και οι μεθοδεύσεις των Σκοπιανών (με την γλώσσα, ιστορία κλπ΄, το λόμπι των μεταναστών τους και την δουλειά που έκαναν σε Αμερική και Αυστραλία για να κερδίσουν την γνώμη της παγκόσμιας κοινότητας)σύμφωνα πάντα με την εξέλιξη του θέματος στις πρόσφατες χρονικες περιόδους. Έχουν άμεση σχέση μ'αυτά που μου γράφεις τώρα και τα συμπεράσματα θάναι δικά σας όλα!

Άστρια είπε...

Κάρυ μου, πέρασα για επίσκεψη και με μάγεψε η μουσική σου. Και σε κλαρίνο είναι υπέροχη.
Έλειψα και διαπίστωσα ότι έχασα επισόδεια και πολύ ενδιαφέροντα μάλιστα από ότι είδα στους τίτλους. Θα ξαναπεράσω βέβαια.

φιλιά σε σένα και στο μαμούνι
Καληνύχτα:)

kariatida62 είπε...

@Αστρια: Kαλησπέρα καλή μου Αστρια!
Να μη το χάσεις το αφιέρωμα. Σε λίγο ανεβαίνει το Νο 5 και θα ολοκληρωθεί με το Νο 6.
Εδώ θα είναι να περάσεις να τα μελετήσεις όποτε ευκαιρήσεις...
Την ιστορική αλήθεια πρέπει να την γνωρίζουμε για να μπορούμε και να υπερασπιστούμε πατρίδες!
Με την μουσική απόψε κάνω παρασπονδία...rockaro!!!! Σκληρά!!! για χάρη του Αλέξανδρου! χαχαχαχαχαχαχαχα!

Αστοριανή είπε...

Κάρυ μου,
...και στη διαμαρτυρία (μπροστά από τον Λευκό(!) Οίκο) ήμουν,...
και ταραχθήκαμε όταν ακούσαμε την ονομασία τους στους Ολυμπιακούς...
και
δεν είναι μόνο της Αυστραλίας και της Αμερικής τα δυνατά Λόμπι... Καναδάς και Αυστραλίας είναι εκείνα που ξοδεύουν χρήμαααααααααα για "ενημέρωση"
και τυπώνουν πανάκριβα, εντυπωσιακά "ιστορικά" βιβλία...
και βάζουν επίσης πανάκριβες "σφήνες"-διαφημίσεις για την ομορφιά και την ιστορία της χώρας τους με το ψεύτικο όνομα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ξέρεις;
η "αντιγνωμία" με τον σχολιαστή σου, με ξενύχτησε,
όμως νομίζω ότι εσύ βγαίνεις πιο "κερδισμένη"
όχι για τον "αντίλογο"
μα για την ώθηση να δώσεις πιο ακριβή εργασία.
Στο τέλος "ξυρίζουν" τον παπά, (και τον Πάπα, λέω εγώ).
"Σο, Μπι στρονγκ! αντ κεεπ ον ράιτιν'..."

Με την εκτίμησή μου και με αγάπη,
Υιώτα
αστοριανή
ΝΥ

kariatida62 είπε...

@Αστοριανή: Eχεις απόλυτο δίκιο Γιώτα μου όσον αφορά το λόμπι τους στον Καναδά.
Ήμουν εκεί το 1978 και είδα με τα μάτια μου, τι δουλειά εκαναν στα Πανεπιστήμια με πανάκριβα όπως λες και συ ιλουστρασιον βιβλία και προπαγανδιστικά φυλλάδια. Τότε ήταν που πρωτόμαθα για το θέμα . Ήμουν μικρή δεν γνώριζα, και όταν τα είδα αναστατώθηκα.
Τα είδα εγώ μικρό παιδί τότε και αναστατώθηκα, η ελληνική πολιτεία δεν έμαθε ποτέ για την δουλειά που έκαναν στον κόσμο όλο?
Στην μεθοδευμένη προπαγάνδα τους ανα τον κόσμο? Και αν μεν τόμαθαν γιατί επαναπαύτηκαν και καμώνονταν ότι δεν υπήρχε θέμα? Αυτό δεν ήταν πολιτικό λάθος δεν ήταν πολιτική ανυπαρξία των νεότερων ελληνικών κυβερνήσεων?
---
Ο Ιonn!!! A xaxaxaxaxa! O Ionn! xaxaxaxaxa! Eίναι μια κακιά συναναστροφή που λέμε...απο τα πρώτα μπλογκικά μου βήματα! Ετσι το ξεκινήσαμε σκόρδο κρεμμύδι και έτσι τελικώς το συνεχίζουμε!
Η μέρα με την νύχτα που λενε...! Όμως είναι φιλαράκι και τον αγαπώ πρώτον γιατί με κάνει εύκολα και γελάω με την καρδιά μου, δεύτερον γιατί είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος, επιστήμονας με ιδιαίτερες γνώσεις και τον εκτιμώ γι'αυτό και τρίτον και κυριώτερο γιατί μου δίνει αφορμές και ευκαιρίες μέσα απο την αιώνια αντιγνωμία μας που λες και συ να κρούω κώδωνες κινδύνου!
Ο Ιonn είναι τυπικό παράδειγμα αυτής της τάσης που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα βασιζόμενη στη αδιαφορία και την άγνοια των νέων στην Ιστορία, στα κοινά και την πολιτική! Στις αρχές της μπλογκικής μου ζωής είχα περισσότερους Ιonnikous σχολιαστές, αλλα στην πορεία δεν τους άντεξα! Κράτησα μόνο τον παλιόφιλο-Ιonnako, γιατί διέθετε δύο προσόντα που οι άλλοι δεν είχαν!
Ευγένεια και χιούμορ!